δασικά μονοπάτια   
Ξανθιά Αλεπού 3,7 km
Το δασικό μονοπάτι της Ξανθιάς Αλεπού διασχίζει το όρος Σύρτα σχεδόν από την κορυφή της μέχρι και τα πρώτα σπίτια της Άνω Χώρας. Ένα πολύ ευχάριστο μονοπάτι για να περπατήσει κανείς ή και να το κατεβεί με ποδήλατο. Στην μέση της διαδρομής συναντάει τον δασικό δρόμο της Σύρτας και στρίβονταν στην πρώτη διασταύρωση προς τα δεξιά βρίσκουμε τον μονοπάτι της Μουχρίστας.
βαθμός δυσκολίας πεζοπορίας: 1 βαθμός δυσκολίας ποδηλασίας: 3 για ικανούς ποδηλάτες βουνού με εμπειρία στα μονοπάτια
Μονοπάτι των Ελαφιών 3,96 km
Το δασικό μονοπάτι των Ελαφιών είναι και το πιο μαγικό απ’ολα τα μονοπάτια μας. Ιδανικό για οικογένειες, το μονοπάτι έχει την ιδανική κλίση για να σε πάει στην κορυφή όλης της διαδρομής στα 1400 μ. για να καταλήξει στην πλαγιά του Σκοτωμένου. Το μονοπάτι χρησιμοποιούτανε τα παλιά τα χρόνια για να έχουν πρόσβαση στα χωράφια τους οι χωρικοί αλλά τώρα είναι κατάφυτο με έλατα. Εντυπωσιακά είναι και τα μικροκλίματα που βρίσκει κανείς στην διαδρομή και τις εναλλαγές στα τοπία. Εκτός από ατελείωτα μανιτάρια που υπάρχουν σε αφθονία τον Νοέμβριο, εντυπωσιακά είναι τα δύο δάση με φτέρες που εμφανίζονται το καλοκαίρι καθώς και τα δύο σκοτεινά και άγρια δάση που συναντά κανείς στην κορυφή. Το μονοπάτι καταλήγει στον ασφάλτινο δρόμο που έρχεται από το χωριό Ελατού και πηγαίνει προς Άνω Χώρα.
βαθμός δυσκολίας πεζοπορίας: 1 βαθμός δυσκολίας ποδηλασίας: 2
Κακός Λύκος 7,35 km
Αρχικά κατηφορικός δασικός δρόμος μέσα σε έλατα και σε καστανιές που καταλήγει στο ιστορικό μονοπάτι του Κάκκαβου όπου με ελαφρά ανηφορική κλίση σε οδηγεί κοντά στην Κάτω Χώρα
βαθμός δυσκολίας πεζοπορίας: 2 βαθμός δυσκολίας ποδηλασία: 4. Για πολύ ικανούς ποδηλάτες βουνού με μεγάλη εμπειρία στα μονοπάτια. Θα χρειαστεί να κουβαλήσουν το ποδήλατο σε μερικά σημεία
Μουχρίτσα 5,25 km
Το τρίτο μονοπάτι στη βουνοπλαγιά της Σύρτας είναι η Μουχρίτσα και είναι και το πιο παιχνιδιάρικο! Με απίστευτες εναλλαγές και πολλά υψομετρικά ανεβοκατεβαίνεις το βουνό με ποδήλατο δεν σε αφήνει να χαλαρώσεις ούτε δευτερόλεπτο! Βρίσκεται αποκλειστικά στην βορεινή πλευρά της Σύρτας και είναι και κατάφυτο μόνο με έλατα. Στο τέλος της διαδρομής συναντάμε τον ασφάλτινο δρόμο και στρίβουμε δεξιά προς Αι Γιάννη ή αριστερά προς Άνω Χώρα.
βαθμός δυσκολίας πεζοπορίας: 2 βαθμός δυσκολίας ποδηλασία: 4
Ταχυδρόμος 1,76 km
Κατηφορικό και απότομο μονοπάτι που ακολουθεί την κοίτη ενός χειμάρρου. Τα παλιά τα χρόνια ο ταχυδρόμος ερχότανε από την Ναύπακτο από αυτό το μονοπάτι. Πανέμορφη διαδρομή που σε αρκετά σημεία θα πρέπει κάποιος να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός!!! Ξεκινάει από την πλαγιά του σκοτωμένου και σε οδηγεί μέσα σε ένα δάσος με υπεριαωνόβιες καστανιές. Στην μέση της διαδρομής η θέα προς την Άνω Χώρα κόβει την αναπνοή! Η διαδρομή καταλήγει στο ασφάλτινο δρόμο προς Κάτω Χώρα, περνάμε απέναντι και βρίσκουμε το εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Στην πηγή δίπλα στο ξωκκλήσι ανεφοδιαζόμαστε με νερό.
βαθμός δυσκολίας πεζοπορίας: 2 βαθμός δυσκολίας ποδηλασία: 4
Τσούρνα 1,89 km
Οδηγεί σε έναν καταπληκτικό καταρράκτη μέσα από ένα πυκνό ΄δασος, που τους χειμερινούς μήνες είναι εντυπωσιακός ο όγκος του νερού του και το καλοκαίρι όπως λέγανε οι παλιοι "τσουρνάει" το νερό. Λίγο πιο κάτω από τον καταρράκτη συναντά το μονοπάτι Αναράδινα. Δεξιά πάει προς το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής και αριστερά οδηγεί προς Άνω Χώρα.
βαθμός δυσκολίας πεζοπορίας: 1
Αναράδινα 3,4 km
Ένα μονοπάτι βγαλμένο μέσα από παραμύθι αλλά το τελείωμα του είναι ένας Άθλος! Την Άνοιξη είναι γεμάτο με ρυάκια που κατηφορίζουν προς τον ποταμό Κότσαλο. Ξεκινάει αριστερά από το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής με ένα χωματόδρομο που οδηγεί μετά από λίγο σε δασικό μονοπάτι. Το τέλος της διαδρομής είναι ανηφορικό και από τα 886 μ πρέπει να ανεβεί κανείς στα 1050 μ υψόμετρο όπου και είναι η πλατεία του χωριού.
βαθμός δυσκολίας πεζοπορίας: 1
Φαράγγι του Κάκκαβου 2,25 km
Ιστορικό μονοπάτι που συνδέει τα χωριά Άνω Χώρα και Αμπελακιώτισσα. Στο μέσον της διαδρομής περνάτε από το εντυπωσιακό πέτρινο γεφύρι του Κάκκαβου. Πριν το γεφύρι μια μικρή σπηλιά περιμένει να την εξερευνήσετε.
βαθμός δυσκολίας πεζοπορίας: 3